Rig Rundown

Een “rig rundown” is een video of artikel waarin een (bekend) gitarist uit de doeken doet welk materiaal (gear: gitaren, versterkers, effectpedalen, snaren, plectrums enz…) hij/ zij gebruikt om tot zijn/ haar klank te komen. Sinds de opkomst zijn dit vooral video’s waarin de muzikant geïnterviewd wordt, dikwijls voor een concert op het podium of in de (home) studio van de artiest.

Voorbeeld algemene zoekopdracht “rig rundown”.

Vooral het online gitaar magazine “Premier Guitar” is gespecialiseerd in “Rig Rundowns

Het volstaat op Youtube of google *naam van de artist* rig rundown (zonder de sterretjes) in te tikken. Een andere manier om aan de weet te komen welk materiaal een gitarist gebruikt is *naam artist* gear in te tikken in google.

Joe Satriani Gear.

Voor sommige artiesten zijn zelfs dedicated sites opgericht waarin dieper ingegaan wordt op de sound en spelstijl van die artiest. Een goed voorbeeld hiervan is Gilmourish (David Gilmour, gitarist van Pink Floyd).

Enige “nadeel”: de voertaal is hoofdzakelijk het Engels…Nog een motivatie om (meer) je best te doen voor Engels op school. Aan de andere kant heb ik wel het een en het ander bijgeleerd op het vlak van de Engelse taal door vakbladen in het Engels te lezen…