Ipad en Iphone: iOS

Zowel de Ipad als de Iphone kunnen geweldige hulpmiddelen zijn in je ontwikkeling als gitarist.

Met een geschikte audio interface kan je je gitaar of basgitaar (of microfoon) aansluiten op je Ipad/ Iphone en spelen met/ door super simulatie’s van bekende gitaarversterkers en effecten, zoals marshall stacks, vox en fender versterkers, tube screamers, delay’s, chorus pedalen enz…

Je kan zo meespelen (met de “juiste” klank, clean of met distortion) met de muziek uit je itunes bibliotheek, met video’s (Youtube), backing tracks enz..

Er is zelfs de gratis app Garageband die al de nodige versterker simulaties aan boord heeft en waarmee je je performance of compositie kan opnemen.

Het beste resultaat haal je natuurlijk met een goede koptelefoon of luidsprekers.

De voordelen van een Ipad of Iphone ten opzichte van een “echte” computer?

Ipad en Iphone (iOS) zijn van nature geschikt voor “low latency performance”. Met een daarvoor ontworpen audio interface zal je geen problemen hebben met vertraging tussen je aanslag en het moment dat het geluid uit de luidsprekers of oortjes komt. Met een PC (Windows) ben je daar niet zo zeker van. Je Pc KAN geschikt zijn voor de taak, maar daar kan je op voorhand niet zeker van zijn, het is een gok…

Op Pc staat standaard geen software voor gitaarversterker simulatie of multitrack opname. Je zal dus waarschijnlijk software moeten kopen. Op een Ipad/ Iphone staat dus wel degelijk gratis software (Garageband). Als je andere software wil gebruiken is die over het algemeen goedkoper.

De directe concurrent voor Ipad/ Iphone is trouwens de Mac. Ook de Mac is over het algemeen probleemloos op audio gebied (it mostly “just works”), en er staat ook Garageband op!

Eenvoud: het werken met een audio interface en de bijhorende software is op Ipad en Iphone veel simpeler dan op een Pc.

Niet in alle huishoudens staat een Mac, MAAR in vele huishoudens zonder een Mac is wel een Ipad aanwezig. Veel jongeren hebben zelfs een Iphone!

Dus jongelui: geen Mac in huis en de rest van het gezin legt beslag op de computer? Leg beslag op de ipad! Koop een geschikte audio interface (en goede oortjes/ koptelefoon/ luidsprekers) and you are ready to go!