Gebruiken wat je hebt

Stel: je hebt een PC/ Mac/ tablet/ phone en oortjes. Je versterker annex gitaar staan op je slaapkamer. MAAR, je hebt geen luidsprekers aan je muziek weergave apparaat hangen.

Dit is echt een probleem. Je kan dan niet met goed fatsoen meespelen met mp3’s, backing tracks, youtube lessen enz…En dat is nu net wat we echt voor elkaar willen krijgen.

Als je een moderne transistor (oefen)versterker zoals een (recente) roland cube, line6 spider, amplify, Blackstar core id, Fender Mustang enz…hebt ben je “gered”.

Hoewel deze versterkers niet echt het summum op gebied van gitaarversterking zijn hebben ze wel 1 ding gemeen…Ze hebben een mp3 (audio) ingang (soms ook wel “aux” gelabeld). Meestal in de vorm van een (stereo) mini jack aansluiting. Het mag je verwonderen maar ik heb leerlingen die lange tijd niet op het idee gekomen waren hun gitaarversterker op die manier te gebruiken om met backing tracks mee te spelen!

Als je dit al niet hebt kan je voor heel weinig geld een kabeltje kopen (electro zaken zoals de media markt en muziekinstrumenten winkels zoals keymusic zouden deze op voorrad moeten hebben) om je muziekspeler/ pc/ tablet enz…met je versterker te verbinden.

Mini Jack

 

Voor je een kabeltje koopt check je best wel of je ingang wel degelijk het mini jack formaat heeft. Het kan een het grotere jack formaat hebben. In dat geval heb je een kabel nodig met aan de ene kant een mini jack (voor in je audio afspeel apparaat) en aan de andere kant een gewone jack…Raadpleeg in geval van twijfel de handleiding van je versterker!

Mini Jack To Jack

Laatste aandachtspunt: de uitgang van je muziekspeler is stereo. Je koopt dus best ook een kabel met stereo jacks. Stereo jacks hebben 2 zwarte ringen en mono jacks hebben 1 zwart ringetje:

mini jack mono vs stereo

 

Over de Roland Cube (GX):

De Roland Cube familie is trouwens een beetje een buitenbeentje. Deze versterkers hebben namelijk een speciale aansluiting “I-Cube Link” genaamd. Deze lijkt op een gewone mini jack aansluiting, maar biedt meer functionaliteit wanneer je een iOS device (iphone, ipad…) aansluit. Je kan dan namelijk niet alleen muziek afspelen vanaf je iOS device maar ook je gitaarsignaal opnemen op je iphone/ ipad…Ook het vertragen van de muziek behoort tot de mogelijkheden. Het benodigde kabeltje wordt met de versterker bijgeleverd. De benodigde software kan je gratis downloaden in de App Store.

Ik heb ondertussen zelf een Roland Cube 40GX aangeschaft (als handig oefen- en backup- versterkertje) en onmiddellijk de gewone audio uitgang van mijn laptop erop aangesloten met het bijgeleverde kabeltje…. en het werkt dus. De klank (van de afgespeelde mp3) is natuurlijk niet wat je kan verwachten van een goede koptelefoon of luidspreker set, maar zeker bruikbaar als oefen- geluid.

Nog een voordeel van de Cube versterkers: vanaf de 40 watt versie kan je eraan denken hem te gebruiken voor repetities en optredens in kleinere ruimtes. Zolang je niet metal met een loeiharde drummer speelt kan de 40 watt versie volstaan. Zoniet kan je beter de 60 watt versie nemen.

Check dus je of versterker een mp3 ingang heeft. Ook dit nog: de meeste oefenversterkers in deze categorie zullen ook een hoofdtelefoon aansluiting hebben. Hiermee kan je dan automatisch ook “stil” oefenen…

Als je een “echte” lampen (buizen/ tubes) versterker hebt, wat op gitaar- klankgebied echt wel beter is, kan je het echter wel schudden. Met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid geen mp3 ingang te bekennen op je versterker. En neen, lampen gitaarversterkers zijn niet ok om je mp3’s af te spelen.

In dat geval kan je niet om de aanschaf van een paar luidsprekers heen. In een volgend artikel zullen we hierop ingaan.