Luidsprekers

Als je gitaarversterker geen mp3 of “aux” ingang heeft ben je aangewezen op een paar luidsprekers om de muziek (backing tracks, online lessen, meespelen met originele mp3 enz…) hoorbaar te maken in de ruimte waar je gitaar speelt.

De luidsprekers in je laptop zijn meestal te zwak om muziek en backing tracks weer te geven terwijl je meespeelt op je gitaar. Als je ook nog eens iets wil “naspelen”, dus op het gehoor uitzoeken dan zal het echt tricky worden.

De weergave van de ipad of een macbook pro zullen misschien net volstaan, alhoewel, je maakt het jezelf wel erg moeilijk zonder luidsprekers.

Het is ook mogelijk dat je wel een gitaarversterker hebt met mp3 ingang, maar dat je niet meer tevreden bent met de geluidskwaliteit die je op die manier bekomt. Dit is helemaal normaal, er gaat niets boven een paar goede luidsprekers…

Heb je geen luidsprekers, dan zal je er dus moeten kopen.

De meeste luidsprekers die je kan kopen zijn tegenwoordig van het versterkte (actieve) type. De versterkers(s) zitten dus in de speaker kasten ingebouwd.

Als je echt niet veel geld hebt kan je eventueel een paar PC gamers boxen gebruiken/ aanschaffen. Deze zijn echter meestal niet bedoeld om muziek “mooi” of natuurgetrouw weer te geven, maar om te donderen en te knallen. Ga je naar een set gamers boxen in de hogere prijsklasse, dan kom je automatisch in een prijsklasse waar je beter voor een goedkope set “monitor” luidsprekers kiest. Ze zullen minder boomen in het laag, maar veel mooier klinken.

Onder de 100 Eur (per paar):

Tascam VL-S3

 

M-Audio Studiophile Av30 MK2:

m-audio-studiophile-av30-mk2

 

Je mag van deze luidsprekers echter nog geen wonderen verwachten. Als het kan kan je beter doorsparen voor luidsprekers in het volgende (minder dan 200 Eur per paar) prijssegment.

Alesis Elevate 5

Tussen de 200 en 300 Eur:

Je hebt er 2 nodig!

M-Audio Carbon BX5

Deze klinken werkelijk erg goed voor de afmetingen (ze zijn echt niet groot):

Tannoy Reveal 402

Dit is maar een kleine greep uit wat mogelijk is. Als je er meer geld voor over hebt zal de kwaliteit natuurlijk in principe stijgen. Een aantal luidspreker “lijnen” bestaan uit verschillende uitvoeringen van hetzelfde concept, meestal van klein naar groot…van goedkoop naar duurder.

De kleinere luidsprekers hebben meestal, naast de kleinere kastinhoud en minder vermogen een kleinere woofer (lage tonen luidspreker).

4 inch gaat meestal tot ergens ongeveer 60 hz (trillingen per seconde). Hoe lager het cijfer, hoe meer diepe bassen…

5 en 6 inch: tussen de  50 en 60 hz

8 inch: 45hz en soms lager (40hz)

Nu denk je misschien dat het volstaat een speaker set te kopen met 8 inch woofers om lekkere lage tonen te hebben, maar dat is niet altijd zo. Hoe kleiner de kamer hoe minder zin grote woofers hebben. Waarom is redelijk ingewikkeld, maar het komt erop neer dat de geluidsgolven weerkaatsen tegen de wanden en in de hoeken en mekaar gaan opheffen. Dit wordt erger:

  • Naarmate de kamer kleiner is
  • Naarmate de kamer de kamer vierkantiger is
  • De kamer niet akoestisch aangepast is (bass absorbers in de hoeken)

Als je ergens in huis luidsprekers hebt staan (de home cinema is ook goed) kan je de volgende test doen:

  • Zet je ergens tussen/ voor de luidsprekers en speel muziek af die je goed kent, luister aandachtig, vooral naar de bassen
  • Schuif je stoel een meter achteruit of loop langzaam naar achter en luister naar de bassen (basgitaar/ bassdrum…)
  • Als er ruimte voor is, plaats jezelf eens naast en/ of achter een luidspreker
  • Ga eens in een hoek van de kamer staan

Ik durf te wedden dat de hoeveelheid bas die je hoort aanzienlijk verschilt naargelang de plaats waar je staat/ zit.

Dus: in een kleine kamer (en 4 op 4 meter is nog altijd klein akoestisch gezien) heeft het weinig zin luidsprekers te kopen met 8 inch woofers…

Ik heb zelf in mijn studeerkamer mijn monitors met 8 inch woofers vervangen door monitors met 5 inch woofers en hoor (veel) meer laag…

Ook de plaatsing is van belang: je zit best in de punt van een driehoek tussen de luidsprekers. Voorbeeld: luidsprekers 1 meter uit elkaar en jij dan 1 meter van de luidsprekers. De luidsprekers zijn naar je toe gericht. Hoe groter de luidsprekers, hoe moeilijker het zal worden deze in goede opstelling te krijgen naast bij voorbeeld je laptop/ scherm op je bureau…

Hier een klein schemaatje:

 

2-stereo

 

Je moet niet echt de allerkleinste luidsprekers kopen, maar 5 à 6 inch is een goede keuze voor niet al te grote ruimtes.