Deal! Cyberweek 2020: Speakers. Tannoy Reveal 402 (en alternatieven)…

Als je de muziek die je opneemt of “produced” ook nog eens wil beluisteren en afmixen heb je luidsprekers nodig. Je kan alles doen met een koptelefoon, maar dat is om verschillende redenen niet ideaal. Als eerste reden is er het feit dat heel lang met een koptelefoon op je hoofd zitten niet altijd het leukste (of comfortabelste) is.

Hoewel een koptelefoon een goede manier is om de bassen te beoordelen (bassen zijn het grootste probleem bij goedkopere speakers, en vooral bij niet akoestisch geoptimaliseerde ruimtes), is het beoordelen van het stereobeeld en bijvoorbeeld de hoeveelheid galm met een koptelefoon niet accuraat.

Normaal gezien is een minimum bedrag voor een paar “naerfield monitors” ongeveer 150$ het stuk voor een beetje kwaliteit. Er zit eigenlijk kwalitatief een groot (budgettair) gat tussen die klasse van luidsprekers en de klasse eronder. Van 150€ het stuk vallen we naar ongeveer 130 / 150€ voor een PAAR. Dat kan voordelig lijken voor je portomonnee, maar dat is dan ook alles.

Deze 130€ per paar klasse is eigenlijk het label “monitor” of studio/ nearfield monitor niet waardig. De bassen zullen redelijk “afwezig” zijn en beginnen bij 70hz. De rest van het frequentiespectrum zal alles behalve vlak zijn.

De Tannoy Reveal is 1 van de weinig speakers die dat gat opvullen. Ze zijn verre van perfect.

Ik heb ze getest en niet gehouden. Waarom? Omdat de bassen toch nog iets te kort schieten (wat wil je met een 4inch woofer) en ze een beetje geforceerd klinken. Voor mij was ook het ruisniveau wat hoog. Ik kon er meer geld aan geven en dat heb ik ook gedaan door de Mackie MR5 MK3 te kopen. Kwam uiteindelijk ⅓ van de prijs meer uit.

Toch kan ik ze aanraden aan mensen die op het punt staan een paar studio monitor speakers te kopen en 150€ per stuk te veel vinden. aan de cyberweek prijs kom je voor een paar op 162€, wat dicht in de buurt komt van de prijs van de allergoedkoopste speakers die echt veel minder goed klinken.

Hier is de Tannoy Reveal 402 aan de cyberweek prijs:

https://redir.love/thoprod/329676?partner_id=81342

Wanneer ze opnieuw “omhoog” gaan zal je per paar ongeveer 20€ meer kwijt zijn. Nog altijd geen slechte zaak.

Wil echt wat beters dan kom je in de zone van 150€ per stuk.

Oeps, JBL 305P aan 119€/ stuk! Echt geen slecht idee:

https://redir.love/thoprod/447479?partner_id=81342

En van deze Mackie’s heb ik de vorige generatie. Aan die prijs een warme aanrader!

https://redir.love/thoprod/415930?partner_id=81342

En dan de “echte” 150€ per stuk klasse:

Deze gebruik ik:

https://redir.love/thoprod/313033?partner_id=81342

En als ik nu zou moeten kiezen:

https://redir.love/thoprod/431376?partner_id=81342

Let op! koop niet “te groot”.

Je zal ook speakers met een 8 inch woofer zien voorbij komen. Je denkt dan: beter voor de bassen. Inderdaad, maar je ruimte moet er ook geschikt voor zijn. Ik heb gedownsized van 8 naar 5 inch omdat mijn ruimte te klein is. Als je ruimte op de koop toe niet akoestisch geoptimaliseerd is doet een grote woofer meer kwaad dan goed.

Woofer diameter is inderdaad van belang voor de bassen. Daarom ga je best ook weer niet onder de 5 inch.

Tenslotte:

Koop geen USB speaker en bluetooth is geen koopargument.

KRK is een bekend merk. Als je dance produceert zullen je bassen lekker donderen. Zeker in verhouding tot de woofer grootte. Laat je niet misleiden, dat is niet wat er werkelijk opgenomen is. Je mix zal mager klinken op andere speakers. Oeps, dat was dan een omgekeerd koopadvies :-).

Hugo

P.S. Alle links naar Thomann zijn affiliate links. Bij aankoop krijg ik een kleine vergoeding. Dit is van geen enkele invloed op de prijs die jij betaalt.